Proteza minune se adaptează în funcție de terenul pe care pășești

de: Andreea Cuzub
26 06. 2018
Trendolizer

În ultimii ani, protezele au devenit tot mai performante și personalizate, însă încă sunt destul de departe de ceea ce poate face un membru real.

Cu toate acestea, o nouă proteză se apropie mai mult de acest deziderat, comparativ cu cele pe care le-am văzut până acum.

Glezna protetică se poate mișca singură, se adaptează în funcție de mersul utilizatorului, dar și de suprafața pe care pășești.

Iar aceste capacități sunt remarcabile, dacă iei în calcul câte lucruri face glezna ta în timp ce mergi – îți ridică degetele, astfel încât să nu le zdrobești de pământ, controlează înclinarea piciorului, pentru a reduce șocul când pășești, toate în timp ce se adaptează drumului și obstacolelor pe care le întâlnești.

Puține proteze încearcă să reproducă aceste mișcări, majoritatea ocupându-se doar de lucrurile de bază.

Proteza de gleznă a fost creată de Michael Goldfarb, profesor de inginerie mecanică la Vanderbilt. În interiorul articulației se afla un motor și un actuator, care sunt controlate de un cip. La rândul lui, cipul interpretează și clasifică mișcarea, pentru a determina modul în care ar trebui să arate fiecare pas.

Goldfarb spune că dispozitivul este primul care se adaptează în funcție de ce este în jurul său. „Poți să te plimbi pe pante sau pe scări, deoarece aparatul își va da seama ce faci și acționează așa cum ar trebui”, a adăugat acesta într-un comunicat de presă al universității.

De asemenea, proteza este capabilă să simtă neregularitățile terenului. În acest mod, aceasta poate fă facă pașii să se simtă și să fie mult mai asemănători cu cei normali.

Mike Sasser a încercat multe proteze de-a lungul timpului și spune că cele hidraulice, care au un fel de microprocesoare, sunt ciudate, grele și neiertătoare pentru persoanele active. El declară că aceasta nu este așa.